Owsianka to potrawa, którą zna każdy. Sporządzana jest z płatków owsianych i mleka (może być też na wodze). Płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, bogactwem witamin i minerałów, zawierają NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Pałatki owsiane są nie tylko bogate w białko, ale również posiadają zdrowe aminokwasy. Są one równie źródłem błonnika. Warto jeść owsiankę na śniadanie. Pewnie znudziła wam się klasyczna owsianka, którą smakuje nijako? Ja mam na to sposób! I dzisiaj mam dla was dwie propozycje na owsiankę. Jedna z nich jest z jabłkiem, a druga z bananem. Owsianka na śniadanie doda ci energii i pozytywnie wpłynie na zdrowie.
OWSIANKA Z BANANEM
• 4 łyżki płatków owsianych górskich
• mleko
• pół banana
• łyżeczka miodu/ syropu z agawy
• opcjonalnie łyżeczka masła orzechowego
• jagody goji
Jagody goji zalewamy gorącą woda i odstawiamy. W rondelku płatki owsiane zalewamy mlekiem (tak żeby były na równym poziomie). Gotujemy ciągle mieszając. Po 4 minutach dodajemy rozgniecioną polówkę banana, łyżeczkę miodu/ syropu z agawy i masła orzechowego. Mieszamy dopóki płatki nie wchłoną całego mleka. Przekładamy do miseczki, dokładamy jagody goji (rozmoczone wcześniej we wrzątku)
OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM
• 4 łyżki płatków owsianych górskich
• pół obranego i startego jabłka
• miód
• szczypta cynamonu
• jakieś bakalie ( ja mam akurat migdały)
• trochę miodu/ syropu z agawy
W rondelku płatki owsiane zalewamy mlekiem (tak żeby były na równym poziomie). Gotujemy ciągle mieszając. Po 4 minutach dodajemy startą połówkę jabłka, łyżeczkę miodu/ syropu z agawy i szczyptę cynamonu. Mieszamy dopóki płatki nie wchłoną całego mleka. Przekładamy na talerz, dodajemy ulubione bakalie (rodzinki, suszone morele, śliwki, orzechy, migdały).
Smacznego! :*
♥ iks pe