Obiecałam sobie, że na blogu częściej będą pojawiały się przepisy. Dzisiaj mam dla was coś na słodko a mianowicie owsiane babeczki z czekoladą. Robiłam je pierwszy raz i były smaczne, ale trochę suche w środku, dlatego moja rada jest taka abyście dodali do środka np. mus bananowy lub dżem 100% owoców :)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (260g)
85g płatków owsianych
6 łyżek cukru (72g) - ja użyłam ksylitolu
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
2 jajka
szklanka mleka 0,5/1,5% (250ml)
5 łyżek oleju (50ml)
tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1) W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon (ja dałam na końcu, bo zapomniałam) i pokrojoną czekoladę.

2) W drugiej misce mokre (jajka, mleko i olej).

3) Wszystko razem mieszamy i wypełniamy ciastem papilotki od muffinnek.
3a) (jeśli zdecydujecie się na mus) wypełniamy papilotki łyżką cista, następnie dajemy mus/ dżem i przykrywamy koleją warstwą ciasta)
4) Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
