
Białko serwatkowe, wraz z kreatyną są najbardziej popularnymi suplementami w branży fitness. Coraz częściej ludzie spożywają białko przed i po treningu, a nawet jako przekąskę. Bardzo często można zobaczyć ludzi w szatni "szejkujących" swoje magiczne eliksiry.
Co to jest białko?
Pisałam o tym w osobnym wpisie- TU!
Protein powder? Co to jest?
Proszek ten jest uzyskiwany z mleka. Mleko składa się z dwóch białek: kazeina i serwatki. Podczas procesu produkcji, są one rozdzielone, a tłuszcz jest usuwany do produkcji serów. Pod koniec produkcji, serwatka i kazeina są wykorzystywane do wytwarzania produktów, które znajdziecie w swoim ulubionym sklepie z suplementami.
Białko serwatki zawiera także aminokwasy rozgałęzione (BCAA), które są wykorzystywane przez mięśnie podczas treningu i stymulują syntezę białek.
Inne rodzaje protein powder:
Istnieją różne proszki proteinowe "wydobyte" z innych produktów niż z mleka.
Oto krótka lista tego, co można znaleźć na rynku:
• Egg White Protein
• Soy Protein
• Rice Protein
Różne typy białek serwatkowych:
Istnieją trzy główne rodzaje białka serwatki:
• Koncentrat (WPC): charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą wynikającą z dużego udziałem aminokwasów egzogennych, a w szczególności aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach. Zazwyczaj zawiera około 65 – 80% białka, 3 – 8% cukrów (laktozy), 2 – 6% tłuszczu.
• Izolat (WPI): jest proteiną bardziej stężoną, zawiera ok. 85 - 90% białka (i wyższe stężenie BCAA i EAA). Charakteryzuje się tez mniejszą zawartością tłuszczu (1 – 3%) i laktozy (0 – 3%). Izolat trawiony jest także szybciej niż WPC, tak więc po jego spożyciu aminokwasy prędzej pojawiają się w krwiobiegu. Stanowi bardzo dobre rozwiązanie w okresie przed- i potreningowym.
• Hydrolizat (WPH): znaje się za najlepsze rozwiązanie właśnie w okresie okołowysilkowym. Dodatkowym walorem jest bardzo niska zawartość tłuszczu i cukru mlecznego i wysoka koncentracja protein.
Białko jako przekąska:
Pamiętaj, ze zawsze lepiej, aby "nabijać" makroelementy z żywności, zamiast z suplementów. Jednak ludzie aby ułatwić sobie życie sięgają po białko serwatki po treningu ponieważ jest szybko trawione, więc jest wchłaniane szybciej do mięśni. Białko serwatkowe może być stosowane jako przekąska w celu łatwiejszego uzyskania dziennego spożycia białka w diecie.
Kiedy wypić Whey Protein?
Po treningu, organizm potrzebuje białka w celu budowy, naprawy i utrzymania masy mięśniowej. Po treningu jest najlepszy czas, aby wywołać przerost mięśni (wzmocnienie mięśni), ale może być również używany jako przekąska między posiłkami lub przed treningiem (45 min - 1h30). Ten shake zapewni Ci BCAA, które pomogą zmniejszyć uszkodzenia mięśni podczas treningu.
Whey Protein dla początkujących:
Zainwestuj w dobrą dietę! Naucz się kilku faktów na temat żywności, zanim zainwestujesz swoje pieniądze na suplementy. Nauczysz się bardziej kontrolować i zrozumiesz, co robisz.