Dzisiaj mam dla was super szybki przepis na pyszne ciasteczka. Przepis zdobyłam od siostry mojego chłopaka. Choć jej wychodzą o niebo lepiej, to moje jak na pierwszy raz wyszły mi pyszne :)
SKŁADNIKI:
• szklanka mąki
• budyń (smak dowolny)
• 2,5 szklanki płatków owsianych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 3/4 szklanki cukru pudru (ja do moich dałam zwykły i też jest okej )
• 1 jajko
• 75 g margaryny (musi być wcześniej wyjęta z lodówki aby byłą miękka)
• dodatki (dowolne, np: słonecznik, siemię lniane, rodzynki, jakieś ziarna,otręby, można mieszać :)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ugniatamy. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeśli tak będzie dodaj trochę mąki :)
Uformowanie i wyłożone na blasze ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra i dół) na 20-25 min.
Smacznego :*
♥ iks pe
SKŁADNIKI:
• szklanka mąki
• budyń (smak dowolny)
• 2,5 szklanki płatków owsianych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 3/4 szklanki cukru pudru (ja do moich dałam zwykły i też jest okej )
• 1 jajko
• 75 g margaryny (musi być wcześniej wyjęta z lodówki aby byłą miękka)
• dodatki (dowolne, np: słonecznik, siemię lniane, rodzynki, jakieś ziarna,otręby, można mieszać :)
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ugniatamy. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeśli tak będzie dodaj trochę mąki :)
Uformowanie i wyłożone na blasze ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra i dół) na 20-25 min.
Smacznego :*
♥ iks pe
a jakiego smaku budyniu Ty użyłaś? :)
OdpowiedzUsuńNa ile stopni piekarnik?! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzapomniałam napisać- 180 stopni :)
UsuńA jakaś temperatura pieczenia? :)
OdpowiedzUsuńzapomniałam napisać- 180 stopni :)
Usuńile ciastek wyszło ci mniej więcej z tej ilości składników ?
OdpowiedzUsuńokoło 35 :)
Usuńwyglądają przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńa Ty jakie dodatki dodawałaś i ile ich?
OdpowiedzUsuńjadałam tylko słonecznik, bo to miałam w domu a nie chciało mi się lecieć do sklepu :) i dałam około 4 łyżeczek, ale jak chcesz dać więcej składników to tak po łyżce każdego z nich, musisz wyczuć :)
Usuńwsadziłam do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Pewnie dałaś budyń czekoladowy - mówi o tym kolor. Ja dodałam waniliowy i pewnie będą o niebo jaśniejsze :)
OdpowiedzUsuńkochana, ja dałam budyń śmietankowy :)
Usuńzgaduję, że Twój budyń był zimny?:p moje ciasteczka całe się rozlazły przez to, że dodałam ciepły, ale następnym razem może wyjdą tak smakowicie wyglądające jak Twoje :) buziaki :)
OdpowiedzUsuńzgaduję, iż Twój budyń był wystudzony/zimny? ja dodałam chyba zbyt gorący i ciasteczka zrobiły się bardzo rzadkie, w piekarniku całe się rozpłynęły. Mam nadzieję, że następnym razem będą wyglądać tak smakowicie jak Twoje :) buziaków sto
OdpowiedzUsuńnie dodawałam gotowego budyniu tylko ten proszek! :)
UsuńNaprawdę śmietankowy?! ;o Jestem zaskoczona :P Poza tym właśnie się zajadam, na koniec polałam je miodem.. Tylko zastanawiam się, czy tylko mi wyszły takie twarde :( Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńmoże przez ten miód? moje są kruche :) następnym razem możesz dolać mleka czy coś :)
UsuńNie, na pewno nie przez miód. Miodem polałam tylko górną powierzchnię ciastka, tak dla smaku :) Moje są twarde i chrupiące. Domownicy mówią, że bardzo dobre, ale to chyba nie to :) Z mlekiem spróbuję :)
UsuńJak znasz się na pieczeniu to możesz modyfikować przepis coś dodać,coś ująć. Ja następnym razem np dam mniej mąki, więcej płatków owsianych, dodam słonecznik i siemię lniane oraz zamiast zwykłego cukru dam cukier puder :)
Usuńhaha nie uwierzysz :p na początku zrobiłam tak samo, po czym stwierdziłam, że to nie możliwe i wygrzebywałam cały budyń łyżeczką, a teraz skończyło mi się mleko następna próba jutro, dziękować ;**
OdpowiedzUsuńmoje też wyszły twarde, a pierwsze to w ogóle porażka - przypaliły mi się całe od spodu i musiałam wyrzucić. nie wiem, chyba nie mam talentu do pieczenia...
OdpowiedzUsuńpewnie wyszły wam twarde bo za duzo mąki :)
OdpowiedzUsuńMoże i są dobre, ale tego samego o ich wyglądzie nie mogę powiedzieć, wyglądają średnio apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWiesz co, zwykły cukier też jest świetny i na pewno wyszły Ci smaczne ciasteczka. Ale nie bez powodu w przepisie jest cukier puder, który jest delikatniejszy i nadaje takiej puszystości. :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie , jak często biegasz ?
OdpowiedzUsuń