Domowe CINNABON


Kojarzycie przepyszne, mięciutkie cynamonowe bułeczki z Cinnabon? To idealna propozycja zarówno do popołudniowej kawy jak i na śniadanie. Ich domowa wersja jest jeszcze lepsza i niesamowicie prosta. 



SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
   • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
   • szczypta soli morskiej
   • 3 łyżki cukru
   • 1 szklanka ciepłego mleka
   • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
   • 1/4 szklanki oleju

Nadzienie:
   • 2 łyżki cynamonu
   • ponad połowa szklanki brązowego cukru
   • 1/4 kostki masła
   • kilka kropli oliwy
   • roztrzepane jajko

Krem:
   • 5 kopiastych łyżek serka mascarpone
   • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
   •  3 łyżki cukru pudru
   • kilka kropel ekstraktu waniliowego


Ciasto drożdżowe: Wymieszać mąkę, cukier, sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Mleko wlać do mąki wraz z olejem. Najlepiej wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, ewentualnie ręką przez 10 minut, aż nie będzie się kleiło. Uformować kulę i włożyć do metalowej miski wysmarowane olejem, przykryć folią. I odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 h aż do podwojenia objętości ciasta.


1)Ciasto drożdżowe rozsmarujcie na kształt prostokąta o grubości około 5mm.

2)Na powierzchni rozwałkowanego ciasta równo rozsmarujcie roztopione masło.

3)Na to nałóżcie warstwę brązowego cukru zmieszanego z cynamonem (można dodać również rodzynki, posiekane orzechy włoskie)

4)Ciasto zwińcie w roladę i pokrójcie na plastry o grubości około 3 cm.


5)Bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi mały odstęp jeśli chcecie mieć odrywane bułeczki lub większy odstęp jeśli chcecie osobne bułeczki, pokropić oliwą.


7) Przed pieczeniem posmarujcie bułeczki jajkiem w celu uzyskania złocistego koloru.

8) Pieczcie przez 20 minut w 175 stopniach C. W międzyczasie przygotujcie krem. Po prostu wymieszajcie łyżką lub mikserem wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy. 

9) Wyjmijcie z piekarnika, przestudźcie przez 5 minut i nałóżcie na bułeczki krem.  Od razu podawajcie lub podgrzejcie przed podaniem. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło!



Dajcie znać, jak wypróbujcie przepis!

♥ iks pe

5 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie ;3
    nataa-liiaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie ;)
    youonnlyliveonce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz pędzę do sklepu po niektóre składniki i spróbuję je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamo, one muszą być takie pyszne! Jak będę miała niedługo czas, to na pewno je zrobię:)

    http://aaha-aahaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 

Blogger news

FBlinklinkTwitter

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Translate