Ciasteczka z płatkami owsianymi

 Dzisiaj mam dla was super szybki przepis na pyszne ciasteczka. Przepis zdobyłam od siostry mojego chłopaka. Choć jej wychodzą o niebo lepiej, to moje jak na pierwszy raz wyszły mi pyszne :)


SKŁADNIKI:
• szklanka mąki
• budyń (smak dowolny)
• 2,5 szklanki płatków owsianych
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego
• 3/4 szklanki cukru pudru (ja do moich dałam zwykły i też jest okej )
• 1 jajko
• 75 g margaryny (musi być wcześniej wyjęta z lodówki aby byłą miękka)
• dodatki (dowolne, np: słonecznik, siemię lniane, rodzynki, jakieś ziarna,otręby, można mieszać :)


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i ugniatamy. Ciasto nie powinno lepić się do rąk, jeśli tak będzie dodaj trochę mąki  :)
Uformowanie i wyłożone na blasze ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra i dół) na 20-25 min.





Smacznego :*
♥ iks pe


26 komentarze:

  1. a jakiego smaku budyniu Ty użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile stopni piekarnik?! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakaś temperatura pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ile ciastek wyszło ci mniej więcej z tej ilości składników ?

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają przepysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a Ty jakie dodatki dodawałaś i ile ich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jadałam tylko słonecznik, bo to miałam w domu a nie chciało mi się lecieć do sklepu :) i dałam około 4 łyżeczek, ale jak chcesz dać więcej składników to tak po łyżce każdego z nich, musisz wyczuć :)

      Usuń
  7. wsadziłam do piekarnika, zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Pewnie dałaś budyń czekoladowy - mówi o tym kolor. Ja dodałam waniliowy i pewnie będą o niebo jaśniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zgaduję, że Twój budyń był zimny?:p moje ciasteczka całe się rozlazły przez to, że dodałam ciepły, ale następnym razem może wyjdą tak smakowicie wyglądające jak Twoje :) buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zgaduję, iż Twój budyń był wystudzony/zimny? ja dodałam chyba zbyt gorący i ciasteczka zrobiły się bardzo rzadkie, w piekarniku całe się rozpłynęły. Mam nadzieję, że następnym razem będą wyglądać tak smakowicie jak Twoje :) buziaków sto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodawałam gotowego budyniu tylko ten proszek! :)

      Usuń
  10. Naprawdę śmietankowy?! ;o Jestem zaskoczona :P Poza tym właśnie się zajadam, na koniec polałam je miodem.. Tylko zastanawiam się, czy tylko mi wyszły takie twarde :( Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może przez ten miód? moje są kruche :) następnym razem możesz dolać mleka czy coś :)

      Usuń
    2. Nie, na pewno nie przez miód. Miodem polałam tylko górną powierzchnię ciastka, tak dla smaku :) Moje są twarde i chrupiące. Domownicy mówią, że bardzo dobre, ale to chyba nie to :) Z mlekiem spróbuję :)

      Usuń
    3. Jak znasz się na pieczeniu to możesz modyfikować przepis coś dodać,coś ująć. Ja następnym razem np dam mniej mąki, więcej płatków owsianych, dodam słonecznik i siemię lniane oraz zamiast zwykłego cukru dam cukier puder :)

      Usuń
  11. haha nie uwierzysz :p na początku zrobiłam tak samo, po czym stwierdziłam, że to nie możliwe i wygrzebywałam cały budyń łyżeczką, a teraz skończyło mi się mleko następna próba jutro, dziękować ;**

    OdpowiedzUsuń
  12. moje też wyszły twarde, a pierwsze to w ogóle porażka - przypaliły mi się całe od spodu i musiałam wyrzucić. nie wiem, chyba nie mam talentu do pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  13. pewnie wyszły wam twarde bo za duzo mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Może i są dobre, ale tego samego o ich wyglądzie nie mogę powiedzieć, wyglądają średnio apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiesz co, zwykły cukier też jest świetny i na pewno wyszły Ci smaczne ciasteczka. Ale nie bez powodu w przepisie jest cukier puder, który jest delikatniejszy i nadaje takiej puszystości. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mam pytanie , jak często biegasz ?

    OdpowiedzUsuń

 

Blogger news

FBlinklinkTwitter

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Translate