Tarta z malinami


Aby osłodzić sobie ostatni dzień weekendu zrobiłam przepyszną tartę z malinami. Będzie idealna na dzisiejsze spotkanie ze znajomymi przy kawce/ herbatce i filmie :)

SKŁADNIKI:
Spód:
• 250g mąki (ja użyłam tortowej)
• 250g schłodzonego masła
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego)
• 1 jajko

Krem:
• 250g sera mascarpone
• 250g skondensowanego mleka
• 2 jajka

oraz kobiałka malin

PRZYGOTOWANIE: 
Spód: 

Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto można zostawić na całą noc w lodówce- ja tak zrobiłam.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.


Ciasto okryć folią aluminiową i obłożyć kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.



Krem:
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.





 GOTOWE!



SMACZNEGO! :)
♥ iks pe
przepis i opis ze strony kwestiasmaku.

2 komentarze:

  1. Mmmm, pyyyszne musiało być :) Ja bym może dodała więcej serka Mascarpone aby więcej masy wyszło ale wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie !
    Muszę w końcu kupić formę do tart bo mam pełno różnych pomysłów na nie :D

    OdpowiedzUsuń

 

Blogger news

FBlinklinkTwitter

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Translate