Aby osłodzić sobie ostatni dzień weekendu zrobiłam przepyszną tartę z malinami. Będzie idealna na dzisiejsze spotkanie ze znajomymi przy kawce/ herbatce i filmie :)
SKŁADNIKI:
Spód:
• 250g mąki (ja użyłam tortowej)
• 250g schłodzonego masła
• szczypta soli
• 3 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego)
• 1 jajko
Krem:
• 250g sera mascarpone
• 250g skondensowanego mleka
• 2 jajka
oraz kobiałka malin
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm (lub większą) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcierać palcami lub miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i zmiksować lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. Ciasto można zostawić na całą noc w lodówce- ja tak zrobiłam.
W misce zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylać na spód (może pozostać część masy) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 15 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika i od razu ułożyć w miarę gęsto maliny, delikatnie dociskając je do kremu.
GOTOWE!
♥ iks pe
przepis i opis ze strony kwestiasmaku.
przepis i opis ze strony kwestiasmaku.
Mmmm, pyyyszne musiało być :) Ja bym może dodała więcej serka Mascarpone aby więcej masy wyszło ale wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić formę do tart bo mam pełno różnych pomysłów na nie :D