dietetyczne ciasto czekoladowe z buraka


Dzisiaj mm coś dla miłośników czekolady. Jest to najprostsze i  najsmaczniejsze dietetyczne ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Poza tym to pierwsze ciasto bez mąki jakie kiedykolwiek miałam okazję upiec. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wykonane jest z buraka dzięki czemu nie jest suche, a wilgotne, coś w stylu brownie. Dla mnie smak buraka jest niewyczuwalny, moja mama zaś wyczuła. Nie jest za słodkie, więc miłośnicy słodkości powinni zamienić gorzką czekoladę na mleczną. Ciasto podejrzałam na zdjęciu u kuzynki Wyglądało tak apetycznie, że poprosiłam o przepis :) 



SKŁADNIKI:

300g buraków
100g gorzkiej czekolady minimum 70% (dla smakoszy słodkiego polecam czekoladę mleczną)
80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
4 łyżki oleju
3 łyżki miodu
łyżka słodziku
2 łyżki kakao
szczypta soli
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
do dekoracji:
100g gorzkiej czekolady minimum 70 %
owoce, ja użyłam borówek oraz malin


1. Buraki myjemy i bez obierania wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka od godziny do 2 godzin). 
2. Ostudzone buraki trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach (na ostrzach do placków ziemniaczanych). 
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie dodajemy ją do buraków i mieszamy. 
4. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszamy do połączenia. 
5. Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej pozostałe suche składniki: mąkę, słodzik, kakao, sól i proszek do pieczenia.
7. Do sypkich składników dodajemy płynne i dokładnie mieszamy.
8. Gdy składniki się połączą, masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 minut.
10. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto dzielimy na dwa placki i smarujemy odrobiną roztopionej czekolady.
11. Wierzch ciasta także smarujemy czekoladową polewa i dekorujemy borówkami. Ciasto odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie smakuje jeszcze lepiej :)




SMACZNEGO :)

14 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, ale dietetyczne to ono raczej nie jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe ciasto ma około 2936 kcal. Jeden spory kawałek a do tego bardzo sycący ma około 244 kcal. Ciasto nie zawiera mąki, jej zamiennikiem są zmielone płatki owsiane górskie, czyli źródło zdrowych węglowodanów, ma w sobie gorzką czekoladę, która jest dobra dla naszego organizmu, miód, ksylitol, zdrowe tłucze (w zależności jakiego oleju ktoś użyje) no i buraczek czyli sama dobroć! :)

      Usuń
    2. Tak, tak, ale słodzik jest strasznie niezdrowy. Można nawet powiedzieć, że zwykly cukier jest sto razy lepszy. + świństwa ukryte pod nazwą "proszek do pieczenia".

      Usuń
    3. ja nie użyłam słodzika tylko ksylitolu. Jest to słodzik pochodzenia naturalnego z drewna brzozy, milion razy zdrowszy od zwykłego cukru. Proszek do pieczenia owszem jest zły, ale są go tutaj śladowe ilości w porównaniu z tymi zdrowymi składnikami :)

      Usuń
  2. A może być zwykły cukier zamiast słodziku ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, przepis też nie jest taki drogi, i łatwy w wykonaniu.
    nataa-liiaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za burakiem i pierwszy raz spotykam się z tym, że z buraka można zrobić ciasto, no ale może wypróbuję. :)
    radioactive15.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie miałam pojęcia, że z buraka można zrobic ciasto! Na pewno spróbuje, bo wygląda pysznie. :) Oby wiecej takich kulinarnych notek ;)
    http://owocowesmoothie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. mniaaam ♥

    http://delavie-paula.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

 

Blogger news

FBlinklinkTwitter

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Translate