Pyszne domowe musli z miodem i bakaliami.



Domowe musli? Nic trudnego!
Jest to moje ulubione śniadanie. Dotychczas jadłam same płatki owsiane, ale po jakimś czasie stały się dla mnie nie do zniesienia i musiałam coś  tym zrobić. Nie jestem zwolenniczką kupowania sklepowych płatków, musli "fit", "diet" czy crunchy, które w składzie mają duuuużą ilość cukru. Ciężko dostać zdrowe, dobre musli w przystępnej cenie, dlatego lepiej zrobić je samemu, ponieważ wiemy co jemy ;)


SKŁADNIKI:
• całe opakowanie płatków owsianych górskich (400g)
• 4 łyżki miodu
• różnego rodzaju orzechy (ja kupiłam mieszankę studencką)
• 5 łyżek łuskanego słonecznika
• 1 czubata łyżka cynamonu
• można dodać również suszone owoce

W domowym musli fajne jest to, że każdy może do niego dodać to co lubi :)



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1) Płatki owsiane, słonecznik, orzechy i cynamon wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
2) Dodajemy miodu i mieszamy aż wszystkie płatki będą połączone z miodem.
3) Naszą mieszankę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160*C na półeczkę powyżej środkowej.
4) Prażymy płatki przez 5 min, wyciągamy, mieszamy i znów wstawiamy do piekarnika. Czynność powtarzamy do momentu aż płatki uzyskają ładny złoty kolor. (w moim przypadku ok 15 min )
5) Jeżeli lubicie suszone owoce, to w miedzy czasie, gdy płatki się prażą możecie je pokroić na mniejsze kawałki.
6) Gdy płatki będą gotowe można wyciągnąć je z piekarnika, dodać suszone owoce i czekać aż całkowicie ostygną od czasu do czasu mieszając.
7) Wystudzone płatki można przesypać do jakiegoś pojemnika.






Nie kupujcie musli w sklepie, zróbcie je sami!

♥ iks pe

14 komentarze:

  1. wygląda naprawdę ciekawie i musi być pyszne, skoro można dodać swoje ulubione dodatki :) czyli tak przygotowane płatki owsiane gotujemy normalnie na mleku albo wodzie (jak kto woli) tak jak gdyby byly 'nieprzerobionymi' płatkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zalewam je mlekiem na wysokość płatów i daje na 1 min do mikrofali :)

      Usuń
    2. i są już wtedy wystarczająco miękkie? bo wiadomo, że płatki owsiane mają to do siebie, że jeżeli ich się nie pogotuje przez chwilę to są po prostu twarde i niesmaczne :)

      Usuń
    3. Zapomnialm napisac ze zanim wloze je do mikrofali to tak na 10 min zostawiam je w tym mleku( zimnim) aby nasiakly :)

      Usuń
  2. Mmmm.....świetne !!! :) chyba je zrobie ! :) kiedy pokazesz nam pokój ? :) zapraszam kazdainna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ty ścieme ciśniesz, przecież odrazu widać że te twoje paznokcie są sztuczne, ciekawe jak wytłumaczysz to że są białe od spodu ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nike nie sciemna, za kazdym razem odpowiadam ze jest to zel ba mojej plytce. Nastepnym razem polecam czytac ze zrozumieniem. Pozdrawiam

      Usuń
  4. masz cudowną figurke! ćwiczysz?
    i powiedz co robisz,że masz takie śliczne ,zadbane włosy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj zrobiłam musli według twojego przepisu i wyszło obłędne..dziękuję:) Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wypróbuję! :D

    Zapraszam do siebie, dopiero zaczynam:

    www.mysweetbody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. a Ty jakieś owoce dodawałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dodawałam żadnych, bo nie lubię suszonych owoców :)

      Usuń
  8. czasami mam wrazenie ze nie wiesz co piszesz, sztuczne paznokcie to jedno, a żel na naturalnej płytce paznokcia to drugie

    OdpowiedzUsuń
  9. Serio odstawiasz na 10min pieczone musli ?! :o
    Przeciez po upieczeniu w piekarniku stają się cudnie chrupiace, nie rozumiem po co odstawiac do nasiakniecia :p
    Ale to już co kto lubi ;)
    Polecam kiedys dodać też gorzkie kakao bo fajnie podkreśla smak, albo starte jabłko i razem z nim puec w piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Blogger news

FBlinklinkTwitter

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Translate