Składniki (na dwie osoby lub na dwa dni):
• szpinak (ilość wedle uznania)
• ser feta/ serek mascarpone
• śmietana kremówka
• kawałek piersi z kurczaka
• ząbek czosnku
• przyprawy (sól, pieprz)
• przyprawy do kurczaka
• woreczek ryżu (100g)
• oliwa/ olej
1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Moja woda jest zółta, ponieważ rozpuściłam w niej bulion rosołowy.

2. Na patelki z niewielką ilością oliwy/ oleju rozmrażamy szpinak do momentu aż cała woda wyparuje. Na początku najlepiej go przykryć pokrywką.
3. Do odmrożonego już szpinaku dodajemy czosnek przeciskając go przez praskę oraz przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
4. Dodajemy kawałek sera feta pokrojonego w kostkę lub łyżkę (zależy od ilości szpinaku) śmietany kremówki i serka mascarpone. Ja zdecydowanie wolę tę drugą wersję, szpinak jest wtedy bardziej.kremowy. Jeśli wybraliście ser feta, to czekajcie aż się rozpuści ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą można zdjąć z gazu.
5. Pierś kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania.
6. Smażymy pierś na oliwe/ oleju.
7. Gdy pierś kurczaka jest już usmażona dodajemy do niej nasz szpinak i mieszamy na małym gazie do połączenia się.

8. Gotowy ryż płuczemy pod zimną wodą, czekamy aż obcieknie i możemy go dodać do szpinaku i kurczaka mieszając na niewielkim gazie dopóki nie połączą się.

9. GOTOWE! Smacznego!

wygląda bosko! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, muszę wypróbowac.
OdpowiedzUsuńdelmiau.blogspot.com
Cóż więc pozostaje... Trzeba będzie wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńMniaaaaaaaaam! Na pewno wypróbuję ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńmmm, nabrałam ochoty ;3
OdpowiedzUsuńhttp://ilona8922.blogspot.com/